Project Description

In 1980 richt Bernarda, na de afronding van haar opleiding in Schoonhoven en de Vrije Akademie Den Haag, een atelier op in Rotterdam. Zij geeft daar ook cursussen goud- en zilversmeden en is verbonden als docent edelsmeden aan de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam. Zij is lid van de kunstenaarsvereniging GSA in Hilversum.

Tijdens deze expositie presenteert Bernarda een overzicht van meerdere collecties. Kenmerkend uitgangspunt in haar ontwerpen is de draagbaarheid van het sieraad. Door de combinatie van meerdere materialen en een vormgeving die tot de essentie is teruggebracht, geeft zij uitdrukking aan haar visie dat het sieraad een sociale betekenis heeft voor de drager. ‘Een sieraad dragen is een bijzondere vorm van communiceren waarmee de drager iets van zichzelf laat zien.’

In de collectie Wooden Chips maakt zij gebruik van de verschillen tussen de materialen. Hout is kwetsbaar en metaal is sterk. Kleur, warmte, zachtheid en het lijnenspel van de nerf van hout worden gecombineerd met tegenovergestelde eigenschappen van zilver en goud.
De collectie La Linea wordt gekenmerkt door ‘de strakke lijn’. Begin en eind worden hier gemarkeerd door een subtiele steen.
In de collectie Squares wordt een spannend moment ingekaderd door een strakke contour. Het moment blijft gevangen in het sieraad