Project Description

Jorge Gil studeerde schilderkunst aan ‘San Alejandro’, de Academie voor Beeldende Kunsten in Havana, toen hij gefascineerd werd door het creëren van sieraden.

Dit bijzondere moment is het begin van zijn onophoudelijke zoektocht naar nieuwe concepten en markeert Gil’s loopbaan.
Aanvankelijk gebruikte hij edelmetalen tot hij op een dag titanium ontdekte; een relatief modern metaal met vele mogelijkheden dat nauwelijks bekend was en nog altijd vrij onbekend is in Cuba. Het nieuwe materiaal daagde hem uit door robuust, onbuigzaam, solide en krachtig en nauwelijks smeedbaar te zijn. Het materiaal vecht terug waardoor er als het ware een gevecht plaatsvindt tussen bewerker en metaal. Maar als het titaan eenmaal overwonnen is, werkt het mee en laat het zich, zonder enige concessie te doen aan het oorspronkelijke karakter, kleuren door middel van verhitting of anodisering en laat het zich bewerken door middel van polijsten.
Methodes als klinken, spannen, buigen en graveren resulteren in een collectie onconventionele sieraden, die zowel eenvoud als lichtheid, kleur, durf en innovatie uitdrukken, echter altijd met draagbaarheid als principe.

De sculpturen van Jorge zijn een uitstapje naar groter werk waarin hij brons combineert met edelstaal, zilver en goud maar in dezelfde onmiskenbare stijl van Jorge. Ruimtelijke constructieve vormen in perfectie gevormd en afgewerkt.