Project Description

Teunis van de Kamp

Teunis is midden jaren negentig begonnen met edelsmeden en maakt alleen maar ringen, in alle soorten en maten, humoristische kleine kunstwerken.

In 1999 deed hij met drie ringen mee aan de amateurkunstprijs, die werd georganiseerd door de Arnhemse Courant. Tot zijn grote verbazing wonnen de kleine ringen het van grote beeldhouwwerken en schilderijen. Sindsdien tonen musea, galeries en particulieren grote belangstelling voor de ringen van Teunis. Vorig jaar nog mocht zijn werk schitteren in de openingstentoonstelling van Slot Oraniënbaum, één van de officiële huizen van Oranje-Nassau, in Duitsland, naast grote namen als Viktor & Rolf, Marcel Wanders, Ted Noten etc.

Teunis beleeft ontzettend veel plezier aan het vertalen van een idee naar een draagbaar object. Het “draagbaar zijn” is natuurlijk een relatief begrip. De ene keer zijn het abstracte vormen, dan weer duidelijke figuratieve. Soms staan de ringen op zichzelf maar er kunnen ook kleine series ontstaan doordat de ene vorm vanzelf uit de andere voortkomt.

Door het achterliggende verhaal krijgen Teunis’ ringen de laatste tijd steeds vaker titels mee zoals: “kanotocht in winters landschap”,” laddertje naar de hemel” of “voor altijd de jouwe”. Stillevens die je doen glimlachen. Teunis probeert humor aan zijn ringen toe te voegen. Voor hem is het belangrijker dat mensen geraakt worden, dan dat zij onder de indruk zijn van goud of dure stenen. Hij mag dan ook graag zaken verwerken die geen geldwaarde hebben, zoals veertjes, gevonden kiezels en zelfs versleten borstelharen. Teunis is nog lang niet uitgekeken op het onderwerp ‘ring’.