Project Description

Het doel van een door Leo te ontwerpen sieraad is vooral het maken van “mooie” technische constructies. Zo fixeert hij een steen vaak door, zonder solderingen, met losse onderdelen een stevige constructie te maken, maar afhankelijk van het ontwerp maakt Leo ook nogal eens gebruik van schroefverbindingen.

De benodigde veerkracht is ook een uitgangspunt voor de ontwerpen. Doordat het werk constant evalueert zijn de modellen veranderlijk, en series altijd klein. Vanaf 1968 werkt Leo met plaat door middel van figuurzaag, fotochemisch etsen, lasersnijden, waterstralen en cnc-frezen. Als een heuse uitvinder bouwt hij zijn eigen machines, ontwerpt en maakt op kleinschalige wijze hightech sieraden. Hij is geen klassieke zilversmid, maar ook geen Hollandse ontwerper. Zijn werk is over de hele wereld te vinden.

Leo werkt meestal met titanium, magnesium of zilver, soms met nog ander materialen zoals CorTenstaal of Rvs. Het nadeel van zilver, dat het erg zacht blijft, is opgelost door het zonder gloeien uit te walsen, waardoor het zeer veerkrachtig wordt. Magnesium vindt Leo buitengewoon fascinerend, de bamboe onder de metalen, zacht en toch hard, oxideus maar ongiftig, maar het vergt wel wat meer onderhoud. Titanium is lastig te bewerken; hard en welhaast onverwoestbaar en daarom een tijdloos materiaal.